בפרויקטים של פינוי בינוי כולם מרוויחים: הקבלן שמקבל דירות למכירה, הדיירים שמקבלים דירה חדשה או משופצת והמדינה, שמקבלת נראות ובטיחות משופרת במבנים שלה
אנשים רבים בישראל התוודעו בשנים האחרונות למונח פרויקט פינוי בינוי או בשמו השני, פרויקט תמ"א 38. הפרויקט הענק בתמיכת המדינה דוחף לגבי שיפור הנראות העירונית בישראל, הן במרכז והן בפריפריה. המון קבלנים נכנסו לתחום ומנסים למצוא את הפרויקטים הרווחיים ביותר, אנשים רבים מקווים לקבל את הפנייה וברשויות המקומיות ממהרים להעניק אישורים. ככה זה בעסקה שכולם מרוויחים בה.
הבסיס של כל פרויקט פינוי בינוי הוא דומה: הקבלן מקבל בניין אותו הוא משפץ או בונה מחדש בתמורה למספר דירות אותן יוכל למכור ולעשות עליהן רווח. הדיירים מקבלים דירות חדשות או משופצות לחלוטין הכוללים גם עליית ערך גדולה והמדינה מקבלת נראות משופרת, וכמובן מבנים חדשים, יפים יותר ובעיקר בטוחים יותר. על פי כל ההערכות, מרבית הבניינים שנבנו לפני 60 ו-70 שנים לא יעמדו בזמן אסון כזה או אחר, ולכן יש חשיבות גדולה לשפץ אותם כדי להגיע לסטנדרטים טובים של בטיחות.
למרות הפשטות על הנייר, העניינים לא תמיד עוברים חלק. הקבלנים לא תמיד עושים עבודה טובה ויש לא מעט בעיות עם הדירות החדשות וההסכמים מול הדיירים. הדיירים מבחינתם, לא ששים לעזוב את הבית או לקבל שיפוצים בתוך הבית בזמן שהם נמצאים בו. בעיקרון, הקבלן אמור לממן את השהייה מחוץ לבית, אך זה כולל המון אי נוחות, לבטח לקהל מבוגר או לדיירים שוכרים שנמצאים תחת חוזה.
להבין את היתרונות
יש הרבה מאוד חוקים ותקנות בעניין, לגבי התחייבויות הקבלן, זכויות הדיירים, אחוז הסכמה ושרשרת אישורים בעירייה, ולכן חשוב מאוד לחתום על החוזה בנוכחות עורך דין המתמחה בעניין ולא להשאיר את הכל באוויר. פרויקט פינוי בינוי אף פעם לא עובר חלק, אך ברוב המקרים הסבל שווה את הרווח, לאור העובדה שכולם מרוויחים, בין אם כסף, בין אם בטיחות ונראות ובין אם דירה חדשה ומשופצת.
הקבלנים עובדים ללא הרף על מנת להשיג בניינים טובים לבצע בהם את הפרויקט ומרבית הדיירים כן מעוניינים בנושא. תמיד יש מספר דיירים שלא רוצים להיכנס לתוך הפרויקט, אך תמיד אפשר למצוא את דרך המלך. חשוב לשמור על ראש פתוח, לשמוע את כל הדעות ואת כל המעורבים, לשקול בכובד ראש ולקחת את ההחלטה הנכונה. בסופו של דבר, פרויקט פינוי בינוי בא לשפר את החיים לטווח הארוך, תמורת אי נוחות בטווח הקצר.
רונן יעקב